Επεισόδια Κρατήματος Αναπνοής

Τί είναι τα Επεισόδια Κρατήματος Αναπνοής?

Επεισόδια κρατήματος αναπνοής είναι συχνά σε νεαρά παιδιά. Αναφέρεται πως 1 στα 20 παιδιά ηλικίας 1-5 ετών μπορεί να βιώσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κάποια στιγμή.Ένα τέτοιο επεισόδιο μπορεί να είναι δραματικό και να προκαλεί φόβο στους γονείς και το περιβάλλον του παιδιού.Τα επεισόδια συνήθως  συμβαίνουν σε ένα ξέσπασμα θυμού του παιδιού, μετά από ξάφνιασμα ή μετά από ένα ήπιο ατύχημα όπως μια πτώση

 

Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κρατήματος αναπνοής?

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου το παιδί κλαίει ή πάει να κλάψει και απλά κρατά την αναπνοή του. Στη συνέχεια μπορεί να χαλαρώσει, να είναι χλωμό ή κυανό γύρω από τα χείλη και να χάσει τις αισθήσεις του. Κάποιες φορές μπορεί να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις με τα άκρα του. Τ α επεισόδια κρατήματος αναπνοής ποικίλουν ως προς τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας και τη συχνότητα εμφάνισης.

 

Ποιά είναι η αιτία?

Η αιτία των κρίσεων κατακράτησης αναπνοής δεν είναι γνωστή. Στο 1/3 των περιπτώσεων  υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Κάποια παιδιά έχουν σιδηροπενική αναιμία.

 

Τί πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου?

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ξαπλώνουμε το παιδί στο πλάι, παρατηρούμε και προστατεύουμε από τραυματισμούς. Δεν χτυπάμε ή κουνάμε το παιδί, δεν βάζουμε αντικείμενα στο στόμα του, δεν του πετάμε νερό. Ένα τέτοιο επεισόδιο συνήθως υποχωρεί σε 30-60 δευτερόλεπτα  και το παιδί μπορεί να αναπνεύσει ή να κλάψει.

 

Χρειάζεται θεραπεία? Ποιά είναι η πρόγνωση?

Συζητήστε αρχικά το πρόβλημα με τον παιδίατρό σας. Αυτός θα αποφασίσει αν πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος ή παραπομπή για το παιδί.Τα παιδιά που κάνουν τέτοια επεισόδια συνήθως είναι υγιή και δεν χρειάζονται άλλη διερεύνηση ή θεραπεία. Σε περίπτωση συνύπαρξης αναιμίας,η διόρθωσή της βελτιώνει τα επεισόδια.

Στα περισσότερα παιδιά τα επεισόδια υποχωρούν  μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών.

 

Πότε πρέπει να ανησυχήσω?

 • Αν ένα επεισόδιο είναι παρατεταμένο,
 • Αν το παιδί είναι μικρό π.χ < 6 μηνών ή μεγάλο > 18 μηνών  όταν παθαίνει το πρώτο επεισόδιο
 • Αν το παιδί αργεί να ξυπνήσει από επεισόδιο, παραμένει συγχυσμένο και αποπροσανατολοσμένο για αρκετή ώρα
 • Αν ένα επεισόδιο είναι απρόκλητο

 

 

 

Προετοιμάστηκε από: Δρ.Μαρίνα Γαβαθά

4 Σχόλια

 1. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the
  post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely
  delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

  Reply
 2. Πολύ χρήσιμο χρήσιμο άρθρο! Μπράβο!

  Reply
 3. Ιδιαίτερα κατατοπιστικό και συνάμα κατανοητό άρθρο για ένα αρκετά συνηθισμένο θέμα που απασχολεί τους γονείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γιατρό μας Μαρίνα Γαβαθά για το χρησιμότατο άρθρο της.

  Reply
 4. Ιδιαίτερα κατατοπιστικό και συνάμα κατανοητό άρθρο για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που απασχολεί τους γονείς. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γιατρό μας Μαρίνα Γαβαθά για το πολύ χρήσιμο άρθρο της.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*